Bærekraftig livsstil

Det er flere år siden vi bestemte oss for å endre livstilen i mer miljøvennlig retning, men det har vist seg å være til tider både komplisert og vanskelig. For det første var det i starten vanskelig å finne informasjon, noe som har blitt mye bedre, og for det andre er det ikke alltid like lett å gjennomføre de miljøvennlige valgene av en haug med grunner. Poenget er jo at disse grunnene ikke er gode nok. For å sitere en person som jeg håper våre to døtre etterhvert vil se opp til:

Our house is on fire. I am here to say, our house is on fire. […] I want you to act as you would in a crisis. I want you to act as if our house is on fire. Because it is.

Greta Thunberg 16 år

Vi har prøvd mange forskjellige ting og ønsker her å dele de tingene som gir mest effekt og som er mulig å gjennomføre. Tiden for å snakke om dette er over, tiden er her for å gjøre noe.

CO2 utslipp per nå

Det å regne ut klimafotavtrykket ditt kan gjøres på mange forskjellige måter. Det fleste kalkulatorene man finner på nett er dessverre litt forenklede og gir ikke mulighet til å vise frem de tiltakene som man gjennomfører. Jeg har tatt utgangspunkt i Ducky sin klimakalkulator hvor jeg ender opp med et utslipp på 8417 kg per år. Dette er omtrent på snittet for Norge som er 8,4 tonn men langt over det globale gjennomsnittet på 4,8 tonn. Mer om globale utslipp per land kan man lese her. Jeg har tatt utgangspunkt i det nye huset samt vanene våre på mat og transport og jeg skal innrømme at jeg ikke forstår hvordan vi ligger på snittet i Norge da vi så langt har gjort mange tiltak som ikke er gjennomsnittlig i Norge.

Hva bør man kutte og hvordan gjør vi det?

Listen under er ikke rangert etter mest effektive utslippskutt, men er en liste over de aller viktigste aktivitetene vi gjør som vi mener gjør størst utslag på vårt eget klimagassregnskap. Fremtiden i våre hender har hatt en god artikkel på dette publisert her som viser hva som nytter og forskjellen mellom hva folk faktisk gjør og hva som nytter. Spoiler, folk gjør ikke de riktige tingene..

1. Reduser forbruk av kjøtt

Vi har gått fra å spise kjøtt stort sett hver dag til å nå spise kjøtt 1-2 dager i uken. Og rødt kjøtt har vi sluttet helt med. Kjøttproduksjon, og spesielt storfekjøtt er ekstremt ressursintensivt. Kjøtt fra storfe har opp til 8 ganger så mye utslipp som kjøtt fra svin og kylling, men å kutte det helt ut er enda mer effektivt. Når man er vant til å ha kjøtt i alle retter så er ikke dette så lett, men jeg anbefaler å starte med å abonnere på vegetarkasser fra f.eks Adams matkasse

2. Fly mindre

Dette er en no-brainer og helt seriøst, slutt å fly så mye som du gjør. Både Eli og jeg er veldig glad i å reie og dette er den største endringen som vi har måtte gjennomføre. Flybilletter har blitt billigere og billigere til at det nå har blitt vanlig å reise på et større antall helgeturer i løpet av året til julemarked i tyskland, sol i spania, storbyferie i New York osv. En tur/retur flytur til New York med økonomiklasse slipper totalt ut 2,2 tonn for en person. Vi har nå redusert antall ganger vi flyr drastisk og forsøker nå å ta en flytur hvert femte år. Dette går ikke alltid, men det er ikke alltid like lett å si nei til gutteturer eller sommerferieplaner på grunn av klimabudsjettet. Vi har kjørt 2 ganger til Italia istedenfor å fly nettopp for å kutte utslippet med ferien.
Klimaregnskap som følger er 295 g/kWh (basert på utslippstall fra 2016 av europeisk miks av strøm) av 4344 km med gjennomsnittlig forbruk på 210Wh/km gir 912 kWh forbruk med et totalt utslipp på 269 kg CO2. Fordelt på fire personer blir det ca 67 kg per person. En flytur fra Oslo til Pisa har et utslipp på 738 kg per person for en tur/retur flytur. Det er altså over 10 ganger mindre utslipp med elbil enn fly.

3. Sykle mer, kjør kollektivt, del bilbruk og bytt fra fossil til elektrisk

Følgende prioriteringsliste:

  1. Bruk sykkel hvis du kan
  2. Kjør kollektivt
  3. Hvis du må bruke bil og bor i nærheten av bildelingstjenester, bruk de (bilkollektivet eller hertzbilpool).
  4. Vurderer du å bytte bil så bytt til elbil eller behold din eksisterende bil lenger frem til en modell som dekker behovet ditt lanseres på markedet.

Vi fikk først behov for en bil når vi flyttet fra Oslo til Nittedal. Da hadde vi samtidig behov for en bil med firehjulstrekk da vi bor i en ekstremt bratt bakke. Vi bodde uten bil første vinteren men så at vi hadde et behov for en bil og kjøpte en Tesla Model S. Denne bruker vi til varehandel og langkjøring som en erstatning for fly. Per i dag bruker vi tog til jobb og forsøker å sykle der vi kan. Neste steg er å kjøpe en transportsykkel for å få gjort varehandelen uten bil.

4. Bygg miljøvennlig og reduser energiforbruk i eksisterende hus/leilighet

Dette punktet er jo det bloggen handler om. Vi bygger per nå et hus som kommer til å produsere mer strøm i løpet av et år enn det forbruker. For meg er en av de viktigste aksjonene man kan ta er å legge sitt personlige forbruk fra fossil og over på fornybar. Dette er spesielt tydelig i et bytte fra fossilbil til elbil, men også når man reduserer strømforbruket da vi har noe import fra Europa hvor europeisk kraftmiks består av en større mengde kull.

  1. Skal du pusse opp tenk energi og miljø, energi går på å redusere forbruket for huset. Miljø går på å velge produkter som er bærekraftige. Har skrevet om dette tidligere her: http://www.christianhaugen.com/index.php/2014/hvordan-pusse-opp-pa-en-miljovennlig-mate/
  2. Se på tiltak identifisert på Enova og ta de lavthengende fruktene først.

5. Monter solceller på taket ditt hvis du kan

Solceller på taket er den kjappeste måten å stenge ned argumentasjonen om at elbilen din bruker kullkraft (finnes mange andre argumenter, men tar lengre tid å diskutere kraftsystemet enn å peke på solcellene på taket). Det finnes mange leverandører på markedet nå og nedbetalingstiden for solceller er på vei ned til noe veldig akseptabelt. Huseierenes landsforbund estimerer en nedbetaling på ca 15 år per nå. Men who cares, det å produsere strøm selv er rimelig awesome. Mer om vår vei mot solceller kan du lese her: http://www.nullutslippshus.no/2019/03/10/solceller-hvordan-velge/

6. Reduser forbruket ditt

Reduce, reuse og recycle. Følg disse 3 rådene.

  1. Reduce: Kan du redusere forbruket ditt?
  2. Reuse: Kan du kjøpe det brukt?
  3. Recycle: Hvis du må kjøpe det og det går i stykker kan du resirkulere det?

I byggeprosjektet forsøker vi oss på flere fasetter av dette og har tatt i bruk ombruksboden til Haraldrud Gjenvinningsstasjon hvor du kan få gratis byggevarer som andre ikke har bruk for. For andre varer som ikke er byggevarer er jo http://www.finn.no som er stedet å gå.

En del av planen med huset vårt er at vi skal forsøke å dyrke så mye som mulig selv av poteter og andre grønnsaker som gir mening å dyrke i Norge. Og selvfølgelig, slutt å bruke engangsmateriell…

7. Stem miljøvennlig

Bruk stemmeretten din til å stemme på et parti som har tenkt til å gjøre noe med problemet og ikke bare snakke om det.

8. Engasjer deg

Les deg opp, forstå problemstillingene på et dypere plan enn kun det som skrives på forsidene i landets aviser. Delta på demonstrasjoner/markeringer, meld deg inn i organisasjoner som Greenpeace, støttemedlem for NU osv.