Passivhus, nullhus, plusshus, bærekraftige hus – hva er greia?

Hvis du har planer om å bygge et nytt hus, eller pusse opp et eksisterende, så er sannsynligheten høy for at budsjett er den viktigste faktoren i planleggingen. Det mange ikke tenker på er derimot livsløpskostnaden for huset. Det er lett å kun se på kostnadene for å gjøre jobbe, men man glemmer lett at man må leve med de månedlige vedlikeholdskostnadene og strømregningene så lenge som du blir boende i huset. Sintef, den største uavhengige forskningsinstansen i skandinavia, konkluderte med at det å bygge et nytt hus etter passivhusstandard var gjennomsnittlig kun 5-10% dyrere enn et tradisjonelt hus. Det er viktig å ta i betraktning at et hus i Norge også bruker gjennomsnittlig 26 400 KWh per år til en ca pris (Q2 2014) på 79,9 øre/kWh. Dette er 21 100 kr i året i strømutgifter. Et passivhus vil normalt sett bruke 75% mindre strøm enn et tradisjonelt hus noe som gir 15 800 kr i besparinger i året. Dette eksempelet var med et passivhus og et hus som da ikke bruker noe strøm, men heller produserer det, i løpet av et år har da et enda bedre årlig besparingspotensiale. Det er likevel mange ulike typer hus, passivhus, nullhus og plusshus, hva er egentlig forskjellene mellom disse?

Hovedforskjellen mellom disse tre går på krav knyttet til energi. Et passivhus er bygd på en tysk sertifiseringsstandard som fokuserer på hvor mye varme og kjøling per kvadratmeter som et hus behøver samt andre begrensende faktorer som tetthet. Mer informasjon om passivhusstandarden kan man finne her.

Forskjellen mellom et nullhus og et plusshus er egentlig veldig lett. Et nullhus må i løpet av et kalenderår produsere like mye strøm som det forbruker mens et plusshus må produsere mer strøm enn det forbruker over samme tidsperiode. Nå, for å gjøre dette enda vanskeligere så definerer kun passivhusstandarden mengden energi som et hus bruker etter det er ferdig bygd. Bærekraft er ikke en del av dette og en av de største energimengdene et hus behøver er nettopp i byggefasen for å sette opp huset, produsere og frakte materialene.

Oppsummert har alle disse modellene mye til felles. Du kan ha et plusshus som også er bygd etter passivhusstandarden akkurat som du kan ha et nullhus som i visse år kan være plusshus hvis været tillater det. Og alle tre typene kan være bærekraftige hvis du legger inn litt ekstra innsats i materialvalg osv. I Venndiagrammet under har jeg forsøkt å vise hvordan det henger sammen!

 

House Energy consumption Venn Diagram - Plain
Venn diagram som viser hvordan plusshus, nullhus og passivhus overlapper

.