Hvordan finne en arkitekt?

Nå som vi har bodd igjennom den første vinteren i huset vårt har ikke behovet for noe nytt blitt noe mindre. En ting vi ikke har manglet er likevel gode historier, fra spiker i sikringsskapet til mus, temperaturer ned mot 10 grader om morgenen eller hull i vinduer som vi ikke la merke til før vinteren var over. Så eneste fordelen med et er vel at vi nå blir positivt overrasket over absolutt alt med et nytt hus. Så, nå som vi har kjøpt oss hus og tomt, hva gjør vi nå? Det første vi vurderte pga av kostnadsbesparelser var ferdighus. Etter å ha trålet igjennom alle ferdighusprodusentene fant vi fort ut at det ikke var noen i det norske markedet som kunne tilby noe i nærheten av nullutslippshus. Det tyske markedet er her mye mer fremoverlent og her kan man få bærekraftige, energieffektive og smarte hus med stor grad av endringsmuligheter, Baufritz er en slik leverandør.

Så når vi hadde bestemt oss for at ferdighus ikke passet over med vår visjon om et nullutslippshus så stod vi kun igjen med muligheten for å få tegnet huset av en arkitekt. Men hvordan gjør man egentlig det? Det første jeg gjorde var å google etter hvordan man gjorde det, men ble ikke spesielt mye klokere… Vi satt med mange spørsmål:

 • Hvor mye koster en arkitekt?
 • Hvordan er man sikker på at man har funnet en bra arkitekt?
 • Hvordan finner man en bra arkitekt?
 • Sender man bare en e-post med et spørsmål om han/hun kan tegne et hus for oss? Helst fint, billig og bærekraftig?

Jeg fant ikke noe svar på dette og fant derfor ut at det beste var å lage en minikonkurranse hvor vi først prøvde å selge oss inn til arkitektselskapene og så fant ut hvem som passet overrens med oss. Arkitektforespørselen var født!

I etterkant ser jeg at vi gikk med stor sannsynlighet litt for hardt ut med tanke på lengde på arkitektforespørselen.., men igjen var det ikke lett å vite hvordan dette skulle gjøres. Måten vi gjorde det på var rimelig enkel:

 1. Skriv en arkitektforespørsel, vår kan leses her:
 2. Lag en shortlist over arkitektselskaper som du finner interessante.
 3. Send arkitektforespørselen til alle og ta et møte med tre av de (vi møtte med fire men tre hadde nok vært mer effektivt).

Skriv en arkitektforespørsel

Selv om jeg i etterkant ser at vår var lang så førte den likevel til at vi fikk forklart godt hva vi ønsket og hvorfor vi ønsket det. Vi delte forespørselen opp i følgende delkapitler:

 • Introduksjon
 • Om oss
 • Materialer
 • Tidsaspektet (når vil vi bygge)
 • Bærekraft og miljø
 • Vedlikeholdbarhet
 • Ønsker
 • Inspirasjon (utklipp fra hus vi har likt)
 • Tomt og eksisterende hus
 • Livsstil
 • Rom ute/inne

Lag en shortlist over arkitektselskaper som du finner interessante

Vi tok utgangspunkt i arkitektselskaper som hadde fremhevet seg på miljøvennlige bygg som vi fant via sider som Norwegian Green Building Council eller http://www.arkitektur.no/. Listen vi endte opp med var til slutt på 21 arkitektbyråer. Og ja.. det var nok for mange. Men på dette tidspunktet visste vi ikke om noen i det hele tatt kom til å fatte interesse for prosjektet vårt og vi var nok litt redde for at ingen kom til å ta kontakt. Det viste seg fort at dette var noe vi ikke hadde trengt å bekymre oss for og den generelle tilbakemeldingen var at dette var veldig interessant og at få hadde sett en så detaljert arkitektforespørsel før. Etter å ha snakket med en del av selskapene endte vi opp med fire selskaper som vi ønsket å ta et møte med. Dette var:

Send arkitektforespørselen til alle og ta et møte med tre av de

Vi tok så et møte med de fire byråene over og synes alle ga et veldig godt inntrykk. Det var nok likevel kjemien, personlig oppmøte på tomten vår samt tidligere erfaring med hus som liknet veldig på det som vi hadde forestilt oss som til slutt fikk oss til å velge Haugen/Zohar. Så nå har vi arkitekt!